roel van den heuvel
Geeft tekst en uitleg

Snelheid | Hoe verhoog ik de snelheid van mijn site?

Bezoekers zijn vluchtig en nemen niet meer de moeite om te wachten tot een pagina geladen is. Houd hier dus rekening mee! Zorg dat u grote bestanden op uw pagina voorkomt. Hierbij enkele tips om de laadtijd van uw website te verkorten.

Afbeeldingen

Zorg dat de afbeeldingen die u op een pagina plaatst de grootte hebben die nodig zijn. Sla uw afbeeldingen dus eerst in het gewenste formaat op en plaats ze dan pas op uw website. Wilt u bijvoorbeeld een afbeelding van 300x200 pixels op uw pagina plaatsen? Dan kost het onnodig veel laadtijd als u een afbeelding van 1500x1000 in uw CMS upload en deze op de website alleen verkleind toont (terwijl wel de grote afbeelding wordt geladen).

Video

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en een video maakt het nog duidelijker. Geen wonder dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van video’s op websites. Video’s zijn wel grote bestanden die de laadtijd van uw pagina sterk kunnen beïnvloeden. Ik adviseer dan ook om video’s eerst op bv. YouTube te plaatsen en ze vervolgens op uw eigen website in te framen. Zo voorkomt u onnodige laadtijd en heeft u ook nog eens exposure op een sociaal medium als YouTube.

CSS + Javascript optimalisatie

Houd de broncode van uw website zo clean mogelijk. Waar sommige websites soms tientallen JavaScript bestanden telt, kunnen deze ook worden samengevoegd, waardoor er veel minder verzoeken aan de server plaatsvinden. Hetzelfde geldt ook voor CSS-bestanden. Meerdere afbeeldingen kunnen worden samengevoegd in één sprite. De CSS bepaalt vervolgens welk stukje van de afbeelding op de website moet worden getoond.

Onnodige (externe) codes

Voorkom zo veel mogelijk onnodige externe codes. Social media plugins of de weersvoorspelling op uw website zijn hartstikke leuk (¿denk ik?), maar zorgen er ook voor dat connectie moet worden gemaakt met de servers waar dit op staat. Bedenk goed of een weersvoorspelling bijvoorbeeld wel een toegevoegde waarde heeft. Of zouden mensen daar toch liever andere sites voor gebruiken?

Ook het goed meten van elk afzonderlijk element op uw website, kan er voor zorgen dat de laadtijd van uw pagina wordt verhoogd. Dan is het de vraag of de meetbaarheid opweegt tegen het gebruiksgemak van een bezoeker.

Welke pagina’s hebben een lange laadtijd?

In Google Analytics kunt u zelf zien welke pagina’s langzaam laden. Deze statistieken vindt u terug onder de kop ‘Gedrag > Sitesnelheid > Paginatiming’. Ga eens na wat de pagina’s zijn met de hoogste laadtijd en loop deze met bovenstaande tips in het achterhoofd nog eens na.